Perron038 introduceert Robotics & Logistics Lab

Robotics event op Perron038, zaal met mensen

Op Perron038 bouwen bedrijven uit de regio samen aan een fabriek van de toekomst. Een machine- en productiefaciliteit waar bedrijven, studenten en onderzoekers samen aan de slag gaan. Om te inspireren, te leren en ’to test before invest’. Naast de bouw van de fabriek wordt ook gewerkt aan de Perron038 Academy: waarin trainingen en cursussen worden aangeboden om concreet met de technologie in de fabriek te leren werken.

Geen individuele robot of machine, maar een volledig ingerichte fabriek bestaande uit vijf technologie labs. Elk van de labs is gericht op een specifieke technologie. Joost Sterenborg, directeur op Perron038, licht toe: “Van vision technologie, robotica en 3D-metaalprinten tot artificial intelligence en data learning. Elk lab kan individueel gebruikt of gehuurd worden, maar is onderdeel van een geheel – data gedreven – fabrieks concept. Dat maakt deze faciliteit uniek in zijn soort.” Op woensdag 8 maart introduceerde hij samen met lab leader Wilbert van de Ridder van AWL-Techniek het Robotics & Logistics Lab.

Wilbert van de Ridder: “Robotisering is niet nieuw, maar de mogelijkheden en toepassingen van robots ontwikkelen zich elke dag. Daarom realiseren we op Perron038 dit lab, waarin bedrijven kunnen testen met robottechnologie. Het logistieke aspect hiervan gaat met name om bewegingen binnen een productieproces en de data die vanuit verschillende machines en apparaten bij elkaar moet komen. Vaak hebben machinebouwers en productiebedrijven hun processen met lean geoptimaliseerd, onderzoek gedaan naar robotisering en getest of een deel van de productie geautomatiseerd. Maar om competitief te blijven is het noodzakelijk dat we een brug gaan slaan naar integraal robotiseren en toewerken naar smart industry/industry 4.0.”

Paul-Jan Baerends van Mitsubishi nam de aanwezige bezoekers in een presentatie mee in hun ervaring met het toepassen van robotcellen in vijf stappen. Hij benadrukt daarbij het belang van de finish- en verify-fase, de volgens hem waarde toevoegende processen. Vervolgens vertelde Roelof Jonkers van Zehnder over hun automatiseringsvraagstuk en het belang van communicatie met de mensen op de werkvloer. Daarna was het woord aan Rik Grasmeijer van het Fieldlab Industrial Robotics. Hij verzorgde de inleiding van de cursus Integraal Robotiseren, die momenteel door het Fieldlab IR ontwikkeld wordt. Een cursus voor iedereen die zich met robotisering bezighoudt, zowel de operators die op dagelijkse basis bij de processen betrokken zijn, als productontwikkelaars en engineers. De middag werd afgesloten met stellingen om met elkaar over in gesprek te gaan.

Robotics event op Perron038, zaal met mensen   Robotics event op Perron038, zaal met mensen   Robotics event op Perron038, zaal met mensen

De komende tijd worden er meerdere introductiesessies georganiseerd over de Fabriek van de Toekomst op Perron038 en vinden de eerste Academy events plaats. Wil jij daarbij zijn? Houd onze agenda in de gaten.

De activiteiten in de Perron038 Academy worden ondersteund door Provincie Overijssel.

Logo Provincie Overijssel

Met de realisatie van de Fabriek van de Toekomst is Perron038 in staat om de maakindustrie in (Oost-)Nederland te helpen met het beantwoorden van hun digitaliserings- of specifieke vraagstukken, aan de hand van demonstraties, workshops en specifieke trainingen. Maar de omgeving wordt ook beschikbaar gesteld voor studenten en onderwijsinstellingen. De faciliteit vraagt om een flinke investering van Perron038 en haar partners en wordt aangevuld met een REACT-EU subsidie vanuit het Europees Sociaal Fonds.

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven