Van stage naar baan: Pieter geeft 4 tips aan studenten

Pieter Bos tijdens zijn afstudeerpresentatie

Pieter Bos ontwikkelde als afstudeerproject bij Tolsma-Grisnich een meet-unit die tot 0.05 graden nauwkeurig de temperatuur meet bij opslag van aardappelen, wortels of uien. Via het stageloket van Perron038 kwam hij bij het bedrijf in Emmeloord terecht. Een match met een succesvol project, waar hij na zijn stage als R&D engineer mee verder kon gaan. “Dat gaat niet vanzelf”, vertelt Pieter, “Het is belangrijk je goed te verdiepen in het bedrijf en de klanten. Dat wat ik tijdens het afstuderen geleerd heb, kan ik nu verder uitbouwen”. Speciaal voor studenten in de laatste fase van hun studie heeft hij een aantal tips!

  1. Zorg dat je opdracht goed afgekaderd is

Tijdens zijn studie elektrotechniek koos Pieter voor de richting embedded en wireless systems. In die richting zocht hij dan ook een afstudeeropdracht. Pieter: “Die vond ik bij Tolsma-Grisnich. Ik mocht een meet-unit ontwerpen. Dat betekent een schema en een printplaat ontwerpen, maar ook het schrijven van software. Een brede en grote opdracht. Uiteindelijk hebben we besloten de software achterwege te laten. Het is belangrijk de opdracht goed af te kaderen, zodat het haalbaar blijft in de afstudeerperiode.” Het lukte hem het hardware design op te leveren, welke aan het einde van zijn stage gevalideerd en getest wordt. “Het mooie was dat ik hierbij betrokken kon blijven omdat ik inmiddels een baan aangeboden had gekregen.”

  1. Besteed voldoende aandacht aan je verslag (en begin op tijd!)

Het is misschien niet het leukste onderdeel van een project, maar volgens Pieter wel een hele belangrijke: verslaglegging en documentatie. “Niet alleen om zelf van te leren, maar vooral voor het bedrijf. Elke keuze die je maakt, moet je duidelijk opschrijven mét de reden waarom je ervoor kiest. Het is niet erg dat een bepaalde keuze niet blijkt te werken, als je maar kunt uitleggen waarom je ervoor gekozen hebt.” zegt Pieter. En die documentatie blijft ook na de stageperiode van belang. “Het kan goed dat het bedrijf na een aantal maanden of jaren nog eens terug wil kijken naar een bepaald onderzoek. Dat wat jij opschrijft is dus heel waardevol. Zorg daarom dat je vanaf het begin goed documenteert, en je niet in de laatste weken van je stage aan het verslag begint.”

  1. Communiceer open met je collega’s

Op de R&D afdeling van Tolsma-Grisnich hangt volgens Pieter een goede, open sfeer. “Ieder heeft zijn eigen projecten, maar je bespreekt veel met elkaar. We wisselen veel kennis en ervaringen uit en bij complexe uitdagingen duiken we samen de materie in om tot een oplossing te komen.” Maar het gaat volgens hem verder dan het technische vlak. Pieter: “Ik heb ook veel geleerd over het bedrijf en wat ze precies voor klanten doen. Veel aardappels eet ik niet, maar toch weet ik nu precies wat er belangrijk is bij de opslag en waarom. Ik merkte al snel tijdens mijn stage dat de sfeer goed is en ik bij het bedrijf pas. Al vroeg gaf ik aan open te staan om in dienst te gaan. Hoe tof is het dan dat ik aan het einde van mijn stage een contract aangeboden kreeg, concreet op mijn eigen project!”

Over Tolsma-Grisnich

Pieter Bos aan het werk bij Tolsma-GrisnichTolsma-Grisnich ontwikkelt innovatieve totaaloplossingen voor het gehele traject van inschuren, bewaren, verwerken en verpakken van agrarische producten. Neem bijvoorbeeld een aardappel: deze worden in bulk bewaard, op een constante temperatuur. Zo wordt voorkomen dat de aardappel bederft. Het is dus van groot belang dat de temperatuurverschillen in de opslag niet te groot zijn. Slimme sensoren houden dit in de gaten en sturen de informatie naar een computer waarop alle parameters zichtbaar zijn. Pieter houdt zich bezig met de ontwikkeling van een nieuwe meet-unit die samenwerkt met alle andere apparaten in het systeem. Het meten van de temperatuur moet zo nauwkeurig mogelijk. De eerste testen zijn een succes en binnenkort start hij met de volgende variant van het prototype. Pieter: “Productontwikkeling vraagt tijd en het is een lang proces, maar je maakt continu kleine stappen vooruit. Ik word blij wanneer ik aan kan tonen dat een bepaald onderdeel werkt. Het toewerken naar een meet-unit die daadwerkelijk bij onze klant hangt: daar krijg ik echt energie van.”

  1. Benut de mogelijkheden op Perron038

Via een aantal vrienden die de minor Fabriek van de Toekomst volgden kwam Pieter in 2022 in contact met Perron038. Hij benaderde talent coördinator Yke toen hij zijn zoektocht naar een afstudeerplek startte. Pieter: “Ik dacht, ik kies de makkelijke weg. Via Perron038 kon ik in één keer meerdere bedrijven benaderen. Mijn CV werd doorgestuurd naar de partnerbedrijven en ik heb verschillende gesprekken gevoerd. Dat is belangrijk, want je wilt een afstudeerstage waar je echt wat leert en waar je de potentie hebt om te blijven werken. De opdracht bij Tolsma-Grisnich sloot naadloos aan bij wat ik zocht.” Tijdens zijn stage deed Pieter ook mee aan de Perron038 Stagehub en was hij bij een aantal vrijdagmiddagborrels te vinden. “De sfeer op Perron038 is tof en je hoort waar anderen mee bezig zijn. Iedereen is met andere vraagstukken bezig en juist de verschillen zetten je weer aan het denken voor je eigen opdracht. Ik raad technische studenten dan ook echt aan mee te doen aan de activiteiten en borrels op Perron038!”

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden bij Tolsma-Grisnich of een van de andere partnerbedrijven van Perron038? Neem dan contact op met Yke via talent@perron038.nl of plan direct een afspraak in – zij helpt je verder met de volgende stap in jouw studieloopbaan!

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven