Two years of Vision Technology @ Perron038

Rondleiding op Perron038

Vijf partners, meer dan vijftig vergaderingen, elf events, vijf demonstrators en twee publicaties. Het zijn de resultaten van het eerste samenwerkingsproject op Perron038: Project PRISMA. In de afgelopen twee en een half jaar werkten IMS, AWL-Techniek en Tembo samen met het Fraunhofer Project Center en Windesheim aan concrete toepassingen van vision technologie. Een technologie die volop in ontwikkeling is en volgens alle projectleden zeer veel kansen biedt voor de maakindustrie. Op woensdag 20 april deelden zij op Perron038 de projectresultaten en werden demonstrators gepresenteerd.

Wat is vision technologie?

De meeste van ons hebben het geluk te kunnen zien. Echter kennen onze ogen ook beperkingen. Veel van de camera technologieën die bestaan zijn nauwkeuriger dan wat wij met ons blote oog kunnen zien. Niet voor niets werden er 700 jaar voor Christus al lenzen ontwikkeld door de Egyptenaren. Camera’s, en dus vision systemen, ontwikkelen zich in razend tempo. Daarom werd in Project PRISMA samengewerkt om hier meer over te leren en concrete applicaties te ontwikkelen. Daarbij werd aandacht besteed aan sensoren, hardware, software en werkende testopstellingen.

Perron038 als ‘common ground’

Het project, dat startte in het najaar van 2019 kende naast de successen ook haar uitdagingen. Juist de lessen hieruit opgedaan zijn volgens Marius Woldberg, directeur van Perron038, belangrijk om te delen. Marius: “Om als bedrijven succesvol samen te werken moet je transparant kunnen zijn en je deuren open zetten voor elkaar. We zijn dit project gestart met vijf hele concrete vraagstukken vanuit de bedrijven. Omdat hun processen veel overeenkomsten kennen, maar ze geen directe concurrenten zijn, was de bereidheid om te delen en van elkaar te leren groot.”

De Covid-19 pandemie maakte het samenwerken niet altijd gemakkelijk. Perron038 bood met haar fysieke locatie echter wel een ‘common ground’ voor de bedrijven. Marc Beusenberg, R&D directeur bij IMS en projectleider van Project PRISMA: “Het delen van de opgedane kennis speelde een heel belangrijke rol in dit project. Perron038 biedt hier alle ruimte en mogelijkheden voor. We zijn trots dat we, ondanks de pandemie, elf events hebben kunnen organiseren waar in totaal ruim 450 bezoekers op af zijn gekomen.”

Wat is er ontwikkeld?

  • Tembo ontwikkelde een oplossing waarbij camera’s worden ingezet voor het detecteren van lekkage in verpakkingen met waspods. Hierbij speelde artificial intelligence ook een belangrijke rol.
  • AWL-Techniek ontwikkelde een logistieke oplossing waarbij dozen en pakketjes door middel van vision herkend worden en vervolgens met een unieke hydraulische gripper gepickt kunnen worden.
  • AWL-Techniek ontwikkelde ook een toepassing waarbij vision technologie wordt ingezet om verschillende onderdelen te herkennen en daarmee een assemblage proces verder te automatiseren.
  • IMS ontwikkelde een toepassing waarmee gemarkeerde punten op twee te lassen onderdelen sneller en beter te herkennen zijn.
  • IMS ontwikkelde een oplossing waarmee de projectie van een koplamp, en de afwijkingen daarvan, gedetecteerd kunnen worden door middel van vision technologie.

Touch and judge

Als afsluiting van het project werden de demonstrators getoond aan het publiek. De bezoekers werden meegenomen in het initiële vraagstuk, het proces én het werkende eindproduct. Ook werd stilgestaan bij de samenwerking en de lessen die geleerd zijn tijdens het project. Want het einddoel behalen is één, maar de weg daar naartoe is net zo leerzaam. Perron038 en de projectpartners kijken trots terug op een succesvol project.


MET DANK AAN DE EUROPESE UNIE

Project PRISMA werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het European Fund for Regional
Development of the European Union.

Logo EFRO

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven