Touch and judge: de resultaten van AMBITION-Zwolle

PerronPreview-4

3D metaalprinten: voor veel bedrijven nog een nieuwe en onontgonnen technologie. Niet voor de onderzoekers van het Lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim. Samen met bedrijven en Perron038 werd er de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van de techniek voor mkb bedrijven. De resultaten werden op woensdag 30 maart aan een breed publiek gedeeld. Van engineers tot docenten en onderzoekers: iedereen ging vol inspiratie en mét een 3D metaalprint flesopener naar huis. 

In het driejarige AMBITION-Zwolle project hebben we kennis en ervaring ontwikkeld om de technologie toegankelijk, begrijpelijk en praktisch te maken voor de maakindustrie. De belangrijkste lessen werden gedeeld tijdens het event. De middag werd geopend door Kris Binon, directeur van Flam3D – het onafhankelijk platform voor alle belanghebbenden actief in 3D-printing en Additive Manufacturing in Vlaanderen en Nederland. Hij nam de bezoekers mee in de diversiteit aan ontwikkelingen in de markt van Additive Manufacturing.

  

Onderzoekers Ruud Abbema, Paul Dijkstra, Tommie Stobbe en Eric Roetman deelden hun lessons learned binnen het project. De voordelen van 3D metaalprinten – zoals lichtgewicht en simulatie gedreven ontwerpen en de mogelijkheden voor topologische optimalisatie – zijn eindeloos. Aan de hand van cases en demonstrators werd dit meer dan duidelijk. Ook werd er met voorbeelden ingegaan op de businesscase van 3d metaalprinten. Tot slot enthousiasmeerde Jaap Bulsink, CEO bij K3D, het publiek om concreet aan de slag te gaan. Het bedrijf noemt zich met meer dan 110.000 metaal geprinte producten niet voor niets ‘Masters in 3D metalprinting’.

Bekijk hier de aftermovie van het event!

Demonstrators

Het project zat er vol mee: onderzoeken, bedenken, ontwerpen, printen, testen en verbeteren. Vandaar ook dat er veel te zien was tijdens het event. Van kleine geprinte onderdelen tot ingenieuze grippers gedemonstreerd met een cobot of robot. Bezoekers kregen de mogelijkheid om te kijken, te voelen en de technologie van dichtbij te ervaren. Uiteraard werd er ook een kijkje genomen bij de EOS M 400 printer en was huisrobot Spot® ook van de partij. Een geslaagd event dat uitnodigt voor een vervolgproject.

Wil jij meer weten over de mogelijkheden van 3D metaalprinten? Neem dan contact op met Geert Heideman, Associate Lector van het Lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim.

PROJECT AMBITION-ZWOLLE

Binnen dit project ontwikkelen Windesheim en Perron038 toepasbare kennis en ervaring voor de (mkb)maakindustrie. De Additive Manufacturing Hub, waarin de 3D-metaalprinter centraal staat, biedt bedrijven de kans om product-specifieke kennis te ontwikkelen.

AMBITION-Zwolle is een Green PAC project en krijgt een subsidie van Provincie Overijssel die de uitvoering van het project mogelijk maakt.

Green PacLogo Provincie Overijssel

 

 

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven