Laag voor laag: de kunst van 3D metaalprinten

Tommie bij 3D Metaalprinter

3D metaalprinten, ook wel additive manufacturing genoemd, maakt een opmars in de industrie. De techniek kenmerkt zich door het laag voor laag opbouwen van een product, waarbij elke laag met elkaar verbonden wordt. De kennisbank van het Lectoraat Kunststoftechnologie van Windesheim ontwikkelt zich eigenlijk op dezelfde manier. Tommie Stobbe, onderzoeker bij het Lectoraat: “We zijn in 2016 begonnen met het onderzoeken en experimenteren met 3D metaalprinten. Uitgebreide literatuur of kant en klare handleidingen waren beperkt. Onze kennis breidt zich steeds verder uit en we ontwikkelen concrete toepassingen. 3D metaalprint technologie heeft een enorme potentie.” 

Op woensdag 30 maart presenteren Tommie en zijn collega onderzoekers hun projectresultaten op Perron038.
Meld je gratis aan voor dit leerzame event met presentaties en demonstraties »

Zwolse hub voor 3D metaalprinten

Zelf maakt Tommie in 2016 voor het eerst kennis met 3D metaalprinten, op de Technicampus in Deventer.. “Als lectoraat zijn we met een cluster van bedrijven kennis gaan ontwikkelen en delen over de technologie. Een aantal jaar later kregen we de kans onze eigen printer aan te schaffen. Deze staat op Perron038.” Samen met Perron038 start het lectoraat het AMBITION/GreenPAC project. Dit praktijkgerichte onderzoeksproject heeft als doel hier in Zwolle een hub te ontwikkelen, een plek om ervaring op te doen met 3D metaalprinten en kennis en vaardigheden te ontsluiten voor het bedrijfsleven.

Aan de slag in een maanpak

Een 3D metaalprinter aanschaffen is één, ermee kunnen werken is twee. Na een volle week training zijn Tommie en zijn collegaonderzoekers Martijn, Paul en Mark bevoegd om gebruik te maken van de printer. “We leerden het bedienen van de machine, maar vooral het omgaan met veiligheid. De printer print met een zeer fijn aluminiumpoeder en is in die vorm een giftig materiaal. Het poeder kan bij contact op de huid al in je bloedbaan komen. Daarom is het van groot belang dat je precies weet wat je doet en dragen we beschermende kleding. Een soort maanpak.” 

Voorafgaand aan het printen vindt het ontwerpproces plaats. “We helpen partners met het slim toepassen van de technologie en het uitwerken van ontwerpen. Alles begint bij het vraagstuk van een bedrijf. Dit proberen wij op te lossen met een concreet ontwerp en object. Zo vergaart het bedrijf kennis, maar wij als lectoraat ook. Die kennis is heel breed: van ontwerp- en simulatie tools, tot het daadwerkelijke printproces of het nabewerkingsproces. Uiteraard kijken we ook naar het kostenplaatje en de businesscase.” De opgedane kennis bundelt het lectoraat om vervolgens met docenten, studenten en een grotere groep bedrijven te delen. 

Laagdrempelig experimenteren en kennis delen

Volgens Tommie zijn er maar weinig mensen in Nederland die zo vrij en laagdrempelig met deze techniek kunnen werken en experimenteren. “Ik ben er zelf verbaasd over hoeveel we al geleerd hebben over deze technologie! We werken aan hele concrete bedrijfsvraagstukken, maar zonder de keiharde druk van de lopende business. Dat maakt het werken bij ons lectoraat zo tof en bijzonder. Als engineer gaat mijn hart harder kloppen van technologieën als deze en dit werk zo dicht bij huis kunnen doen is ideaal.” 

Dat 3D metaalprinten potentie heeft voor diverse industrieën zagen Tommie en zijn collega’s bevestigd op de Formnext, een internationale technologiebeurs in Frankfurt. “Hier zagen we heel veel toepassingen van de techniek en hebben we zelf ook onze ontwikkelde producten kunnen laten zien. Het probleem is dat bedrijven vaak niet de tijd en het budget hebben om onderzoek naar deze technologie zelfstandig op te pakken. Juist daar willen wij op inspelen. Van simpele machine onderdelen of mallen tot ontwerpen van high-end grippers voor robots: met diverse vraagstukken kunnen wij aan de slag. De kennis dragen we daarna over aan de engineers, zodat de bedrijven toepassingen zelf ook vaker herkennen en ontwikkelen.” 

De volgende stap

In maart wordt het tweejarige AMBITION project afgerond. Tijdens een groots event op woensdag 30 maart worden de resultaten gedeeld aan een breed publiek. Tommie: “Zo hebben we gemerkt dat aluminium een hele goede toepassing kan zijn voor producten in de warmtetoepassingen, zoals warmtewisselaars en koelers. Een belangrijk thema in het kader van de energietransitie en voor ons reden om hier in een volgend project mee verder te gaan. Dus: heeft jouw bedrijf een vraagstuk op dit thema dat wij kunnen onderzoeken? We horen het graag!”

PROJECT AMBITION-ZWOLLE

Binnen dit project ontwikkelen Windesheim en Perron038 toepasbare kennis en ervaring voor de (mkb)maakindustrie. De Additive Manufacturing Hub, waarin de 3D-metaalprinter centraal staat, biedt bedrijven de kans om product-specifieke kennis te ontwikkelen.

AMBITION-Zwolle is een Green PAC project en krijgt een subsidie van Provincie Overijssel die de uitvoering van het project mogelijk maakt.

Green PacLogo Provincie Overijssel

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven