Meet the engineer: Wouter Pasman

Wouter Pasman, Engineer, bij cobot op Perron038

Het is een van de vaste gezichten op Perron038: Wouter Pasman. Van graduate werd hij trainee en inmiddels is hij production engineer bij VMI in Epe. Dat hij zijn carrière startte bij deze internationale machinebouwer was een bewuste keuze. Wouter: “Ik hou van grote en robuuste producten. Voor één van onze machines zijn 4-5 zeecontainers nodig, dus dat is zeker groot!”

Leren vanaf de eerste dag

Na zijn afstuderen startte Wouter met een traineeship. “Bij de meeste technische traineeships kom je echt op een R&D of productieafdeling. VMI bood mij de kans om zowel bij productie als met business optimalisation aan de slag te gaan. Daarnaast begon ik mijn eerste werkdag direct met een cursus LEAN waarbij ik in de klas zat met ervaren vakmensen waar ik veel van kon leren.” vertelt Wouter. Ook het direct vanaf het begin LEAN leren denken en werken heeft hem veel gebracht.

Na het traineeship gaat Wouter aan de slag als manufacturing engineer. Hij dompelt zich onder in alle materialen die bij VMI gebruikt worden en maakt schema’s wat op welke dag in de fabriek nodig is. Samen met zijn collega’s zorgt hij dat voor elke klant alles klaarstaat en voorbereid wordt. Na een jaar maakt hij de stap naar zijn huidige functie: production engineer. Wouter: “Het grootste verschil is dat ik nu minder operationeel werk doe. Ik werk aan de achterkant van grote verbeterprojecten en denk bijvoorbeeld na over het integreren van cobots in ons productieproces.”

Vrijheid om te onderzoeken en experimenteren

Voor dit vraagstuk draaide Wouter in 2021 voor het eerst een projectperiode mee op Perron038. Samen met studenten werd een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. “Het prototype werkend krijgen is stap 1. De volgende, misschien wel veel intensievere stap, is de implementatie bij ons in het bedrijf. Dat gaat verder dan alleen de werkvloer. Het is naast de engineering ook de businesscase die moet kloppen. En natuurlijk de mensen overtuigen van de oplossing en meenemen in het proces.” zegt Wouter. Zijn rol binnen het bedrijf ziet hij dan ook als een echte ‘spin in het web’.

Ziet Wouter of een van zijn collega’s een nieuwe, interessante technologie? Dan krijgen ze de vrijheid om te onderzoeken of het interessant is. “Zo’n onderzoek moet wel een overkoepelend doel hebben. Bijvoorbeeld het omlaag brengen van de kostprijs of het verkorten van de productietijd en/of kwaliteit. Het is belangrijk om je goed in de techniek te verdiepen, maar je moet ook de skills hebben of ontwikkelen om het over de bühne te krijgen. Om mensen te inspireren, te overtuigen en het proces aan te jagen. Juist dat stukje maakt mijn werk zo uitdagend.” aldus Wouter.

Trial en error

Perron038 ziet Wouter als de uitgelezen plek om met studenten te experimenteren op het gebied van technologie. Samen met een aantal VMI collega’s begeleidt hij voor de derde keer een project met studenten van de Windesheim minor Fabriek van de Toekomst. Hij vervolgt: “Wat we hier doen is snel innoveren en de technologie klaarmaken om te integreren binnen het bedrijf. Ik probeer de studenten mee te nemen in een ontwikkelproces waarbij we bedenken, ontwerpen, testen, realiseren en vervolgens direct evalueren en opnieuw engineeren. De leercurve en iteratie snelheid ligt hoog hier op Perron038. Trial en error. Dat werkt en zou ik ook binnen ons bedrijf nog meer willen toepassen. Dat kost tijd maar laten zien wat hier op Perron038 gebeurt helpt daarbij.”

Wouter: “Ik wil altijd nieuwe dingen proberen. Soms trap ik ook wel eens op de rem en denk: ‘doe eens kalm aan!’. Want ik wil snel stappen maken, maar in mijn eentje red ik het niet. Verandering en vernieuwing kunnen we alleen sámen tot stand brengen. Met studenten, collega’s en ook met andere bedrijven.”

Perron038 inspireert en enthousiasmeert

Het samenwerken met studenten en andere bedrijven is wat VMI op Perron038 volop doet. Na het eerste cobot project werkte afgelopen periode een groep studenten aan een gezamenlijke opdracht van VMI en AWL-Techniek. Zij ontwikkelden een oplossing waarbij een AMR materialen in de fabriek van A naar B laadt, verplaatst en lost. Met zeer succesvol resultaat: de studenten ontvingen een 10 voor hun resultaten. “Het is mega gaaf om te zien hoe de inspirerende omgeving van Perron038 mensen enthousiasmeert en in beweging brengt. Je bent in een omgeving waar je geprikkeld wordt om over nieuwe dingen na te denken. Dat hoor ik ook van andere VMI collega’s die een kijkje komen nemen op Perron038. Tijdens de workshops over Artificial Intelligence word ik steeds weer getriggerd om hier iets mee te doen en ik hoop ook samen met het lectoraat van Windesheim met metaal 3D printen aan de slag te gaan.”

Benieuwd naar de mogelijkheden als stagiair of starter bij VMI? Check de vacatures hier »

Benieuwd naar de projecten van VMI binnen de minor Fabriek van de Toekomst? Bekijk dan onderstaande video.

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven