Samenwerking tussen kunst, regio en de maakindustrie in Zwolle

Tentoonstelling ArtEZ op Perron038

ArtEZ University of the Arts, Cibap, Museum de Fundatie, NS en gemeente Zwolle onderzoeken of het financieel en organisatorisch haalbaar is om zich te vestigen in het innovatiedistrict in Spoorzone Zwolle. Het gaat om de locaties District Z en de Werkplaatsen van NS. De vijf partijen willen dit gebied mede ontwikkelen tot innovatiedistrict; een creatieve en innovatieve hotspot met een mix aan functies als werken, onderwijs, culturele voorzieningen en horeca. Perron038 als gevestigde bewoner in de Spoorzone kijkt uit naar de ontwikkeling en verwelkomt ArtEZ als partner. 

Het partnerschap tussen ArtEZ en Perron038 komt niet uit de lucht vallen. In 2021 en 2022 was Perron038 al een van de locaties van de PROTO Art & Design Expo. Een zestiendaags Art & Design event waarin getalenteerde afstuderende mbo- en hbo-studenten – van onder andere ArtEZ – en professionals in de kunst en vormgeving hun werk lieten zien. Ruim 2 weken lang en verspreid over verschillende locaties in Zwolle kon je tentoonstellingen, workshops, lezingen en andere festiviteiten bezoeken. Daarnaast vond op 24 en 25 juni het PROTO Festival plaats in de Spoorzone Zwolle; een heus eigen kennisfestival met een inspirerend programma over ICT/e-commerce, maakindustrie, creatieve industrie en klimaatadaptatie en smart-sustainable living.

De activiteiten smaken naar meer en zijn voor ArtEZ dan ook reden om zich aan te sluiten op Perron038. “Wij willen graag op een betekenisvolle plek in de stad zitten waar onze academies, het Conservatorium, de Academie voor Art & Design Zwolle, de opleiding Docent Theater en de masters Interieurarchitectuur, en Kunsteducatie interdisciplinair kunnen samenwerken met elkaar en de partners in de Spoorzone. Zo zou ons onderwijs nieuwe ruimte krijgen voor crossovers tussen de opleidingen en in verbinding met de maatschappij,” geeft Maarten Bremer, lid College van Bestuur van ArtEZ aan. Vooruitlopend op de ontwikkelingen biedt het partnerschap met Perron038 de mogelijkheid om de activiteiten in de Spoorzone verder uit te bouwen.

ArtEZ organiseert No University Manifestatie

Een van deze activiteiten staat in september 2022 op de agenda. De tweedaagse No University Manifestatie NEXT GENERATION wordt georganiseerd door No University – Center for Advanced Studies (NU), een experimenteel onderzoeksproject waarin er wordt gezocht naar een nieuwe vorm van hoger onderwijs, die bijdraagt aan een duurzame, rechtvaardige en veerkrachtige samenleving. De NEXT GENERATION manifestatie is de eerste van vele. Samenwerking met de regio Zwolle staat centraal, en iedere manifestatie zal zich richten op een economische, sociale of politieke kwestie die in Zwolle speelt. Deze manifestatie wordt in nauwe samenwerking georganiseerd met de Gemeente Zwolle, afdeling cultuur, klimaat en adaptatie en circulaire economie, climate campus en ArtEZ. 

Bekijk hier het programma en meld je aan »

Samenwerking tussen kunst, regio en de maakindustrie in Zwolle

De locatie is niet zomaar gekozen. Sinds dit jaar is ArtEZ partner van Perron038. Nieuwsgierig naar de samenwerking, de doelstelling, en wat er allemaal gerealiseerd wordt? Houdt onze website en social mediakanalen in de gaten.

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven