In Zwolle bouwen bedrijven samen aan ‘Fabriek van de toekomst’

Perron038 fabriek van de toekomst impressie

Dit artikel is gepubliceerd in het magazine Kijk op Oost Nederland

Het is drie jaar geleden dat innovatiecentrum Perron038 haar deuren in Zwolle opende. Met inmiddels 21 partners uit de regio wordt in het voormalig NS gebouw gewerkt met en geleerd van de nieuwste technologie voor de maakindustrie. Het initiatief groeit en maakt zich op voor de volgende halte: de bouw van een hypermoderne faciliteit waar het mkb en studenten uit de regio gebruik van kunnen maken. Geïnspireerd raken, leren en daadwerkelijk testen in de fabriek van de toekomst.

Flinke uitbreiding machinepark

Wie Perron038 in Zwolle bezoekt ziet een breed scala aan technologie staan. Van robots en cobots tot een grote 3D metaalprinter. In projecten met bedrijven en studenten zijn de afgelopen jaren succesvolle use-cases, demonstrators en lesmaterialen ontwikkeld. “De opgedane kennis wordt onder de partners en bedrijven uit de regio gedeeld tijdens events. Een formule die werkt en waardevol is, maar het is tijd voor de volgende stap”, vertelt Piet Mosterd, bestuurslid van stichting Perron038 en Director External Affairs bij AWL-Techniek.

Die stap wordt gezet in de vorm van nieuwe apparatuur. Geen individuele robot of machine, maar een volledig ingerichte fabriek bestaande uit vijf technologie labs. Elk van de labs is gericht op een specifieke technologie. Projectleider Marco van Wijngaarden licht toe: “Denk bijvoorbeeld aan vision technologie, robotica of 3D-metaalprinten. Elke opstelling kan individueel gebruikt worden, maar is onderdeel van een geheel – data gedreven – fabrieks concept. Juist dat maakt deze innovatie faciliteit uniek.” Van Wijngaarden is vanuit zijn rol als Consultant Smart Industry bij Hollander Techniek betrokken bij het project.

Met dit concept is Perron038 in staat om de maakindustrie in (Oost-)Nederland te helpen met het beantwoorden van hun digitaliserings- of specifieke vraagstukken, aan de hand van demonstraties, workshops en specifieke trainingen. Maar de omgeving wordt ook beschikbaar gesteld voor studenten en onderwijsinstellingen. De faciliteit vraagt om een flinke investering van Perron038 en haar partners en wordt aangevuld met een REACT-EU subsidie vanuit het Europees Sociaal Fonds.

Eerste impressie van de faciliteit, tekst gaat verder onder de foto. 

Eerste impressie van de labs op Perron038

Bedrijven aan zet

Een projectteam met afgevaardigden van machinebouwbedrijven actief op Perron038 werkt hard aan de concrete inrichting. Daarbij worden nieuwe technologische toepassingen in de markt nauwlettend in de gaten gehouden. Projectleider Marco: “We betrekken echter meer bedrijven. Deze faciliteit wordt voor het brede mkb in de regio gebouwd. We hebben onder andere aan 50 bedrijven in de maakindustrie gevraagd welke technologie voor hen belangrijk is. En op welke manier ze gebruik willen maken van de faciliteit. De reacties nemen we mee in onze plannen.”

Wilbert van de Ridder, R&D Engineer bij AWL-Techniek, is een van de betrokkenen en verantwoordelijk voor het robotics & logistics lab. “In dit lab willen we een opstelling ontwikkelen waarin bedrijven met een assemblage vraagstuk concreet aan de slag kunnen. Zo starten we met een casus van Zehnder uit Zwolle. We onderzoeken mogelijke oplossingen om hun zeer lean geoptimaliseerde maar handmatige assemblageproces te automatiseren. We ontwikkelen en testen mogelijke oplossingen maar vergaren óók inzicht in verdere implicaties voor het proces, het product en het bedrijf.”

De fabriek van de toekomst in Zwolle krijgt steeds meer vorm en hoopt in de tweede helft van 2023 haar deuren te openen.

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven