Perron038 introduceert Flex Factory of the Future lab

IMG_1330-min

Het is nu nog een eventruimte, maar volgend jaar een high-tech fabriek van de toekomst. Op Perron038 bouwen bedrijven uit de regio samen aan een fabriek van de toekomst. Een machine- en productiefaciliteit waar bedrijven, studenten en onderzoekers samen aan de slag gaan. Om te inspireren, te leren en ’testing before investing’.

Geen individuele robot of machine, maar een volledig ingerichte fabriek bestaande uit vijf technologie labs. Elk van de labs is gericht op een specifieke technologie. Projectleider Marco van Wijngaarden licht toe: “Denk bijvoorbeeld aan vision technologie, robotica of 3D-metaalprinten. Elke opstelling kan individueel gebruikt worden, maar is onderdeel van een geheel – data gedreven – fabrieks concept. Juist dat maakt deze innovatie faciliteit uniek.” Van Wijngaarden is vanuit zijn rol als Consultant Smart Industry bij Hollander Techniek betrokken bij het project. Op woensdag 7 december werd het eerste lab, Flex Factory of the Future, geïntroduceerd.

Evert Bluemink, afdelingshoofd Smart Industry bij Hollander Techniek opende het event met een presentatie over digital transformation en de noodzaak van digitalisering om te kunnen innoveren. Zijn collega Marco van Wijngaarden ging dieper in op IT-architectuur en het belang van het uitvoerig uitdenken en in kaart brengen van informatie- en datastromen. Software engineer Brent Dekker sloot af met een uiteenzetting over de mogelijkheden van Digital Twin en gaf daarbij aansprekende voorbeelden uit de praktijk.

De bezoekers deelden hun vragen en feedback over de plannen voor de bouw van de fabriek. Zo werd aandacht gevraagd voor design en engineering als onderdeel van een productieproces. Ook werd het onderwerp data aangestipt: hoe zorg je voor voldoende data om straks ook daadwerkelijk testen te kunnen draaien in de fabriek. Alles bij elkaar zijn de reacties op de plannen positief en kijken zowel de bezoekers uit het bedrijfsleven als uit het onderwijs er naar uit om vanaf volgend jaar gebruik te maken van de faciliteit.

We vroegen docent Lubbert Schenk welke insights hij meeneemt naar zijn werkomgeving:

Lubbert Schenk, docent bij Deltion College

✅ Digital Twin is niet alleen voor de industrie, maar ook binnen het onderwijs interessant. Door theorie en methodes te simuleren in verschillende omstandigheden óf met verschillende merken robots, kun je uitgebreider onderwijs aanbieden. Met dit inzicht wil hij de simulatiesoftware die hij nu binnen zijn lessen toepast, verder uitbreiden.
 
✅ De vijf labs die in de Fabriek van de Toekomst op Perron038 komen opereren individueel, maar zijn wel aan elkaar gekoppeld. Dit biedt de mogelijkheid om verschillende (deel)onderzoeken of projecten tegelijkertijd uit te voeren, maar zonder het totale plaatje uit het oog te verliezen. Volgens Lubbert een unieke kans voor studentenprojecten samen met bedrijven.

De komende tijd worden er meerdere introductiesessies georganiseerd over de Fabriek van de Toekomst op Perron038. Wil jij daarbij zijn? Houd onze agenda in de gaten.

 

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven