Perron038 introduceert Additive Manufacturing Lab

Joost, directeur Perron038, aan het woord.

Het is nu nog een eventruimte, maar volgend jaar een high-tech fabriek van de toekomst. Op Perron038 bouwen bedrijven uit de regio samen aan een fabriek van de toekomst. Een machine- en productiefaciliteit waar bedrijven, studenten en onderzoekers samen aan de slag gaan. Om te inspireren, te leren en ’testing before investing’.

Geen individuele robot of machine, maar een volledig ingerichte fabriek bestaande uit vijf technologie labs. Elk van de labs is gericht op een specifieke technologie. Kersverse directeur Joost Sterenborg licht toe: “Van vision technologie, robotica en 3D-metaalprinten tot artificial intelligence en data learning. Elk lab kan individueel gebruikt of gehuurd worden, maar is onderdeel van een geheel – data gedreven – fabrieks concept. Dat maakt deze faciliteit uniek in zijn soort.” Op woensdag 22 februari introduceerde hij samen met lab leader Geert Heideman het Additive Manufacturing Lab.

Associate lector Geert Heideman: “De eerste machines voor het Additive Manufacturing Lab zijn al geleverd en beschikbaar voor onderzoek en tests. Altijd mét kundige operator: voor individueel onderzoek of in samenwerking met ons lectoraat. De variëteit is groot. LPBF, Coldspray, Wire-Laser en een Minifactory. Een combinatie van technologieën die je nog nergens anders in Nederland kan vinden.”

Onderzoeker Tommie Stobbe vertelde de geïnteresseerden meer over de nieuwe metaal 3D-printer M2 Series 5 van GE Additive, die sinds begin dit jaar op Perron038 te vinden is. Daarna demonstreerde Sebo Popken van TRICAS de GOM ATOS Q 3D scanner; een techniek waarmee de nauwkeurigheid van geprinte objecten gemeten kan worden. Na een korte pauze deelde Jaap Bulsink van K3D zijn eerste ervaringen met Meltio: Lasdraad als basismateriaal voor 3D printing. Klaas Rozema van Titomic lichtte de werking en mogelijkheid van Coldspray toe. De laatste presentatie werd opnieuw verzorgd door Sebo van TRICAS. Hij vertelde over de toepassingen en voordelen van high performance kunststof printen.

De bezoekers deelden hun vragen en feedback over de plannen voor de bouw van de fabriek. Naast inhoudelijke vragen over de verschillende technologieën werden er vragen gesteld over de type materialen waarmee straks geprint kan worden in het lab. Uit de reacties blijkt dat de bezoekers aan het denken zijn gezet en er interesse is om volgend jaar gebruik te gaan maken van het lab.

We vroegen engineer Brent Dekker welke insights hij meeneemt naar zijn werkomgeving:

Brent Dekker, Engineer bij Hollander Techniek✅ “Een interessante technologie vind ik de GOM ATOS Q 3D scanner; hiermee kun je checken of het geprinte object exact overeenkomt met het ontworpen model. Een krachtige technologie voor het valideren van je prototype of onderzoek. Met de scanner wordt meten en analyseren makkelijker. Een technologie die ik nog niet eerder heb gezien.”
 
✅ “Ik ben geen mechanisch engineer; maar het was voor mij heel leerzaam alle mogelijkheden die er zijn met Additive Manufacturing te zien. Bij het ontwerpen en ontwikkelen van machines voor onze klanten geeft het mij een aantal extra richtingen bij het vinden van een geschikte technologie. Ook had het Lectoraat Kunststoftechnologie mooie voorbeelden van 3D-print robot grippers.”

De komende tijd worden er meerdere introductiesessies georganiseerd over de Fabriek van de Toekomst op Perron038. Wil jij daarbij zijn? Houd onze agenda in de gaten.

Associate Lector Geert Heideman. Perron038 fabriek van de toekomst impressie. Onderzoeker Tommie Stobbe

Met de realisatie van de Fabriek van de Toekomst is Perron038 in staat om de maakindustrie in (Oost-)Nederland te helpen met het beantwoorden van hun digitaliserings- of specifieke vraagstukken, aan de hand van demonstraties, workshops en specifieke trainingen. Maar de omgeving wordt ook beschikbaar gesteld voor studenten en onderwijsinstellingen. De faciliteit vraagt om een flinke investering van Perron038 en haar partners en wordt aangevuld met een REACT-EU subsidie vanuit het Europees Sociaal Fonds.

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven