Student Speaks: Rick Kouwen

Student Rick Kouwen

Student Rick Kouwen was ervan overtuigd dat hij geneeskunde ging studeren. Toch was hij daar na een meeloopdag van genezen. “Eigenlijk lag een technische studie veel meer voor de hand. Sleutelen aan brommers en dingen maken heb ik altijd leuk gevonden. Werktuigbouwkunde was dan ook de perfecte match”. vertelt Rick. Inmiddels ligt zijn hart bij mechatronica en heeft hij bijna zijn masterdiploma Robotics van uTwente op zak.

Van lezing naar afstudeerproject

Zijn afstudeeronderzoek voert Rick uit voor IMS, partnerbedrijf van Perron038. “Tijdens een lezing op Perron038 hoorde ik over het PRISMA project en de casus van IMS. Via projectleider Soheil Arastehfar (Franhofer Project Center) kwam het vervolgonderzoek op mijn pad en daar werd ik heel enthousiast van.” Voor IMS doet Rick onderzoek naar reinforcement learning, een vorm van machine learning.

Om de term reinforcement learning uit te leggen maakt hij de vergelijking met het trainen van een hond. Hij legt uit: “Als je een hond wil leren zitten, geef je een snoepje als hij het doet. De hond maakt op basis van jouw commando een beslissing. Is deze goed? Dan krijgt hij een beloning. Vervolgens ga je hem weer iets nieuws leren. Dat is hoe reinforcement learning werkt: een complex vraagstuk opdelen in simpele vraagstukken. Met alle kleine stappen wordt het systeem uiteindelijk steeds slimmer.” Het vraagstuk versimpelen is de kern van de technologie. Rick past dit toe binnen het PRISMA project voor het juist afstellen van auto koplampen. IMS ontwikkelt hiermee een oplossing voor autofabrikanten.

Machine vision en AI

De technologie waar Rick zich in verdiept wordt door sommige collega’s als black box gezien. Rick: “Samen met mijn collega Wouter proberen we mensen mee te nemen in dit thema en het project. Want het is echt een kwestie van onbekend maakt onbemind. Het is gaaf om te zien dat ik als student toch een beetje een expertrol kan aannemen binnen het bedrijf. IMS geeft mij de vrijheid om zelfstandig dit project op te pakken en daar leer ik veel van. Ik zit er goed op mijn plek.”

Vooruitkijkend weet Rick zeker dat hij verder gaat in dit vakgebied. “Mijn interesse ligt momenteel bij machine vision en artificial intelligence. Daar specialist in worden en bij een specialistisch bedrijf werken lijkt me heel interessant.” aldus Rick.

Perron038 is een echte makers-hub

Tijdens zijn afstudeerperiode is Rick met regelmaat te vinden op Perron038. “Ik vind het een fantastische omgeving met zoveel studenten en bedrijven samen op een plek. Mensen zijn erg open hier. Je kan iedereen wat vragen en men neemt de tijd voor elkaar. Binnen sommige bedrijven wordt je direct bestookt met geheimhoudingsverklaringen (NDA’s) maar dat is hier niet het geval. Het is een echte makers-hub en dat is voor studenten een fijne leeromgeving. Een robot kun je overal neerzetten, maar de mindset en openheid van mensen hier maakt het verschil.”

‘Volg je nieuwsgierigheid’ is het advies dat Rick andere studenten wil meegeven. “Ik heb niet perse het standaard pad belopen. Ik heb altijd mijn nieuwsgierigheid en interesses gevolgd en op basis daarvan keuzes gemaakt. Wanneer je dat doet, ga je aan de slag vanuit je intrinsieke motivatie en dat levert je veel op. Zoek vanuit die houding naar een stage of afstudeeronderzoek. Wees niet te bang voor iets wat misschien niet direct door school wordt voorgeschreven, maar bel zelf eens het bedrijf waar je nieuwsgierig naar bent. Nee heb je, ja kun je krijgen.”

Wil jij ook een stage of afstudeeronderzoek op Perron038 uitvoeren? Stuur een e-mail naar talent@perron038.nl en wij stellen je voor aan onze partners!

Student Rick tijdens een presentatie

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven