Students Speak: Jesse en Meliz

Stagiairs TRICAS

Ze hebben elk project van TRICAS meegemaakt het afgelopen half jaar: studenten Jesse en Meliz. En dat is precies wat ze zochten. Een stage waar productontwerp en -ontwikkeling echt in de praktijk wordt gebracht. “Bij TRICAS wordt zowel ontworpen als echt gerealiseerd; daar kunnen wij onwijs veel van leren”, vertelt Jesse.

Van Delft terug naar Zwolle

Na zijn bachelor Industrieel Product Ontwerpen (IPO) koos Jesse Kamp voor een master Integrated Product Design aan de TU in Delft. “Deze technische master richt zich op het verwezenlijken van producten. Voor mij een logische keuze omdat ik graag met mijn handen bezig ben. Het draait binnen de studie niet alleen om strategie en plannen maken, maar ook om techniek tastbaar maken.” Vanwege het online onderwijs verhuisde hij terug naar zijn geboorteplaats Zwolle. In zijn zoektocht naar een stage kwam hij bij TRICAS terecht.

Jesse vervolgt: “Het toffe aan TRICAS is dat het een multidisciplinair bureau is. Veel bureaus richten zich enkel op het concept en visueel ontwerp of juist op productie. TRICAS doet dat beide. Het team bestaat onder andere uit productontwerpers, werktuigbouwkundigen en elektrotechnici. Met zoveel disciplines is er enorm veel kennis in huis en dat was voor mij een belangrijke drijfveer om hier aan de slag te gaan.”  

Klantvraag staat centraal

Die diversiteit sprak ook IPO studente Meliz Klink aan. “Een bedrijf komt bij tricas terecht met een plan of onderzoeksvraagstuk. Het ontwerpen vanuit de klantvraag in de technische sector sprak mij erg aan. Binnen TRICAS heb ik de vrijheid en mogelijkheid gekregen om te onderzoeken of deze manier van werken bij me past.” 

Hoe Meliz dat heeft aangepakt? “We werken bewust niet aan één specifieke opdracht, maar aan meerdere tegelijk. Dit geldt ook voor de andere collega’s. Afhankelijk van je eigen interesse werk je aan korte of langere projecten: pick and choose. Deze mogelijkheid als stagiair krijgen is heel gaaf!” Meliz legde haar eigen leerdoelen op tafel en werd door collega’s betrokken in diverse projecten. “Ik voel me echt onderdeel van het team.”

Productontwerpen in de praktijk

De werkomgeving van TRICAS, gevestigd op Perron038, valt bij de studenten ook in de smaak. “De werkomgeving is uniek en mooi. De praktische mogelijkheden zijn ideaal: er zijn werkplaatsen waar je direct aan de slag kan.” vertelt Meliz. Beide stagiairs nemen ook deel aan de Stagehub bijeenkomsten, georganiseerd door Perron038. Jesse: “Dat brengt de studenten op Perron038 dichter bij elkaar. Je deelt met elkaar waar je mee bezig bent.

De volgende stap

Inmiddels komt de stageperiode tot een einde en zijn de stagiairs klaar voor hun volgende stap. Jesse gaat aan de slag bij Pan Oston in Raalte, een bedrijf dat self check-out systemen bouwt voor de retail. Zijn onderzoek zal zich richten op de impact van innovatieve technologieën op de systemen van Pan Oston. Jesse: “Ik heb er zin in en ben benieuwd hoe het zal zijn om bij een bedrijf dat zelf producten produceert te werken. Ik kies bewust voor een bedrijf hier in de regio. Er wordt vaak – vooral in Delft – gezegd dat je voor gave banen in de randstad moet blijven. Maar juist op Perron038 zie je dat deze regio enorm veel te bieden heeft!” 

Meliz gaat afstuderen bij Nijha, producent van sport- en spelmaterialen, in Lochem. Meliz: “Het is voor mij een bewuste keuze om na deze stage binnen een ontwerpbureau, waarbij je projecten uitvoert in opdracht van een ander bedrijf, te gaan naar een bedrijf dat ontwerp, productie en verkoop in eigen huis heeft. Ik ben benieuwd naar de verschillen. Ik ben dankbaar voor de kansen die ik bij TRICAS heb gekregen en ga de gezelligheid en collegialiteit missen.” 

Wil jij ook stage lopen bij TRICAS? Houd dan hun website in de gaten »

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven