Meet the Engineer: Remco Witting

Remco Witting van Zuidberg

Een rondleiding door de fabriek in Ens overtuigde Remco Witting om als manufacturing engineer bij Zuidberg aan de slag te gaan. “Het machinepark is enorm en de mate van automatisering in onze fabriek is hoog. Gecombineerd met de fijne, familiaire cultuur binnen het bedrijf is het voor mij de ideale werkgever om voor te werken.” vertelt hij. Sinds dit jaar is hij ook een van de studentenbegeleiders op Perron038. “Als het tijdens mijn studie had gekund, had ik hier ook willen zitten!”

In zijn rol als manufacturing engineer projects houdt Remco zich bezig met het productieproces van Zuidberg zelf. Zijn afdeling bestaat uit ongeveer twintig collega’s die samen machines en onderdelen ontwikkelen om de fabriek van Zuidberg slimmer te maken. Remco: “Eigenlijk is ons eigen bedrijf de klant van onze afdeling. We implementeren bijvoorbeeld robotcellen en maken een nieuwe machine voor het afbramen van onderdelen. Bij het ontwikkelen van deze machine hebben we voor het eerst een project op Perron038 gedaan.”

Van proof of concept naar validatie

Bij zijn eerste bezoek aan Zuidberg in 2022 maakt de fabriek en het machinepark een grote indruk. Remco: “We hebben veel technieken om onderdelen te maken zelf in huis: lasersnijders, plasmasnijders, draai- en freesmachines, vertandingsmachines, maar in onze fabriek vind je ook de volledige assemblagelijn voor de PTO’s (Power Take-Off systemen) die wij maken. We zijn daardoor heel zelfvoorzienend en niet afhankelijk van veel externe partijen.” Bij maken van zo’n Zuidberg-specifieke machine, komen Remco en zijn directe collega’s om te hoek kijken.

“We verdiepen ons in nieuwe technologieën en denken na hoe we deze toe kunnen passen in de fabriek. We starten met een analyse van het huidige proces en bedenken hoe de nieuwe machine zou moeten werken. Het is dus een combinatie van diverse engineering specialismen: van proces, tot mechanisch, tot software.” aldus Remco. Hij en zijn collega’s betrekken studenten bij de ontwikkelingen die ze in de productieomgeving willen doen. Remco: “Zo hebben studenten voor onze nieuwe afbraam machine de proof of concept gevalideerd. Studenten denken vaak net iets vrijer en creatiever: ze hebben iets minder achtergrondinformatie en denken daardoor minder in beperkingen. Dat helpt en inspireert ons weer.”

Aan de slag met data learning in project BRAINS

Zuidberg is een van de partners die een use-case onderzoekt binnen het BRAINS project op Perron038. Binnen dit project worden er met verschillende bedrijven samengewerkt aan het toepassen van data learning en artificial intelligence binnen het productieproces. “Samen met collega Pim en een groep studenten onderzoeken we de mogelijkheden van automatische kwaliteitscontrole binnen het productieproces van een PTO. Niet het eindproduct wordt gecontroleerd, maar de kwaliteit van het bouwproces zelf. Bijvoorbeeld of alle onderdelen aanwezig zijn en juist gemonteerd worden. En of de juiste bouten aanwezig en gemonteerd zijn.”

De engineers die bij de zes verschillende use-cases betrokken zijn komen op regelmatige basis bij elkaar om voorgang te bespreken en kennis te delen. Remco: “We wisselen bevindingen uit en daar hebben wij als engineers veel aan. Je leert van elkaar, terwijl je aan een eigen oplossing voor je bedrijf werkt. De kennis en ervaring die we samen opdoen delen we ook weer met andere bedrijven tijdens kennisevents. Onlangs hebben Pim en ik onze use-case en de voortgang gepresenteerd. Bezoekers stelden allerlei vragen die ons weer aan het denken hebben gezet voor de volgende stappen in ons onderzoek.”

Een echt familiebedrijf

Het werken bij Zuidberg doet Remco met veel plezier. “We zijn met 450 collega’s en toch heb je niet het idee dat het zo groot is. Men kent elkaar en lijnen zijn kort. Je merkt in de bedrijfscultuur dat we als familiebedrijf ontstaan zijn. Men kijkt naar elkaar om.” Zijn rol als manufacturing engineer is zo vormgegeven dat hij veel verschillende werkzaamheden doet. Niet alleen engineering, maar ook testen en onderzoeken en het begeleiden van studenten. Remco: “Dat maakt elke dag anders. Ik vind mijn werk erg leuk. De komende jaren hoop ik veel ervaring op te doen zodat ik steeds grotere projecten kan begeleiden. Hoe groter de projecten, hoe meer verschillende skills en facetten erbij komen kijken. Dat vind ik super interessant om te zien. Het is uitdagend en dat geeft kansen om door te groeien.”

Perron038 als extra locatie voor Zuidberg

Op wekelijkse basis reist Remco naar Zwolle om samen te werken met zijn studenten en collega engineers van andere bedrijven. “Perron038 is zowel voor ons als engineers als voor de studenten een leerzame omgeving. Bij Zuidberg zien we het ook als onze missie om de nieuwe generatie te enthousiasmeren voor techniek en dat gebeurt hier volop met allerlei toffe activiteiten. Het is ook een meerwaarde voor ons dat we nu een locatie in Zwolle hebben die nog makkelijker bereikbaar is voor studenten. Als ik zelf nog student was geweest had ik sowieso voor de minor Fabriek van de Toekomst op Perron038 gekozen!”

Wil je meer weten over Zuidberg of de stage-, afstudeer of carrièremogelijkheden?
Loop eens langs bij Remco of check de vacatures op de website van Zuidberg »


MET DANK AAN DE EUROPESE UNIE

Project BRAINS wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het European Fund for Regional Development of the European Union.

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven