Update Project PRISMA

Opstelling Tembo

Prototyping, Researching and Innovating vision technology for Smart Manufacturing Applications: dat is waar zes partners van Perron038 zich binnen project PRISMA twee jaar lang mee bezig houden. We zijn halverwege het project en geven je graag een update over de ontwikkelingen!


Use case IMS

Use case IMSStudenten hebben de afgelopen periode een verkennend onderzoek uitgevoerd over de mogelijkheden voor IMS met Vision technologie. Projectleider R&D Wouter Spoorendonk vertelt: “Het is erg leuk om met studenten te werken binnen dit project. Ze zijn gedreven en komen vaak met de nieuwste inzichten. Ze hebben ons positief verrast! Er is heel veel kennis beschikbaar, je moet alleen de juiste experts zien te vinden. Een samenwerking zoals binnen het PRISMA project helpt daarbij. De komende tijd gaan we verder de diepte in. Een van de grote uitdagingen daarbij is dat we bij IMS tegen de grens aanlopen van wat beeldsensoren kunnen waarnemen. Een pixel op een beeldsensor (CMOS) is typisch 5 micrometer. Wij willen een meetnauwkeurigheid van 100 nanometer.” 


Use cases AWL-Techniek

Binnen project PRISMA worden door AWL-Techniek twee onderzoeken uitgevoerd. Eén use case gaat over kwalteitsmeting van een gelast onderdeel. Het afgelopen half jaar heeft student Shekib Hamidi naar de toepasbaarheid van laserscanning gekeken. Zijn goed toepasbare onderzoek krijgt de komende periode een vervolg. Een nieuwe student zal onderzoeken hoe deze techniek succesvol toegepast kan worden binnen machines van AWL-Techniek.

Use Case AWLMet de andere use case wordt een toepassing van Vision ontwikkeld voor het sorteren van dozen. Development Engineer Johan van Voskuilen vertelt: “Een student heeft het afgelopen half jaar gewerkt aan de herkenning van dozen in plaatjes van een camera met behulp van kunstmatige intelligentie (AI). Dit bleek al snel zo succesvol dat we hier komend half jaar dieper in gaan duiken. Een tweede student heeft gewerkt aan het oppakken en afleggen met een cobot. Er is een demonstrator ontwikkeld om te testen en dataverzameling gemakkelijk te maken. De grootste uitdaging binnen de use cases is het beheersen van risico’s. Omdat we echt onderzoek doen naar dingen die nog niet volledig uitgedacht zijn, kunnen er ook dingen mis gaan.”


Use case Tembo

Opstelling TemboTembo doet binnen het project onderzoek naar de inzet van Vision technologie voor lekkage detectie. In de afgelopen periode is onderzoek gedaan naar geavanceerde algoritmes voor de softwarekant van deze oplossing. Lead Data Engineer Kenny Ramaker vertelt: “We hebben binnen dit project al veel geleerd over het toepassen van algoritmes voor inspectie van beelden. Dankzij de eerste literatuur studies van studenten hebben we de basis stappen voor het verwerken van beelden in kaart en begrijpen we beter wat we aan het ontwikkelen zijn. Een grote uitdaging is daarbij de informatie over algoritme ontwikkeling samenvatten en toegankelijk maken voor alle partners. Er zijn zo veel methodieken beschikbaar, dat vang je niet zomaar in een algemene samenvatting. Ons idee is om een soort menukaart te ontwikkelen van de meest gebruikte methodieken, als trigger voor bedrijven om specifieke oplossingen voor zichzelf te gaan ontdekken.” 


PRISMA krijgt een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Logo EFRO

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven