Meet the engineer: Claudia Westerveld

Claudia Westerveld - Batenburg Beenen (1)

Zeg jij Batenburg Beenen op Perron038, dan zeggen wij Claudia. Al sinds de start van het partnerschap in 2021 is engineer Claudia met regelmaat in Zwolle te vinden. Als R&D coördinator zit ze midden in uitdagende technologische projecten én begeleidt ze studenten. Met een open blik gaat ze vol voor de uitdagingen die op haar pad komen. Van artificial intelligence tot MES systemen en robotica.

Het research en development team waar Claudia deel van uitmaakt is zes jaar geleden opgezet. Samen met acht collega’s (met een gemiddelde leeftijd onder de dertig jaar) werken ze aan uitdagende klantvragen. “Een van de grote projecten die we van A tot Z uitgevoerd hebben is de ARW920 automatische onkruidrobot. Een gaaf project waarin onder andere vision technologie en robotica samenkomen. Onze afdeling heeft het proof of concept opgeleverd en daar ben ik heel trots op. Ik ben degene die zorgt voor de vertaalslag tussen het vraagstuk van de klant en mijn collega engineers. The middle woman.” vertelt Claudia. Na haar studie creative technology en master industrial design engineering startte ze haar carrière bij Batenburg Beenen.

Zwemmen in informatie

Bij de ontwikkeling van nieuwe projecten worden met regelmaat studenten ingeschakeld voor het ‘proof of concept’. Aan Claudia de taak om deze studenten te begeleiden bij hun opdracht. “We dagen studenten flink uit en gooien ze in het diepe. Het is mooi om te zien hoe studenten van starten met het zwemmen in een flinke hoeveelheid informatie doorgroeien naar professionals die iets neerzetten dat écht werkt. Vaak ontdekken ze pas tijdens een opdracht of stage of ze het onderwerp leuk vinden. Ik vind het leuk ze daarbij te begeleiden.”

Studenten worden bij Batenburg Beenen volledig opgenomen in het R&D team. Claudia: “Ze zijn een vast onderdeel van de afdeling en we nemen uitvoerig de tijd voor begeleiding. Die vrijheid krijg ik ook echt: om tijd hierin te investeren. Ik zie elk semester weer hoe belangrijk dat is. Je moet studenten niet in een hokje zetten en een klusje laten doen, maar intensief betrekken bij projecten. Dan krijg je waardevolle output én doen de studenten goede ervaring op.” Wat met regelmaat resulteert in nieuwe collega’s. “In ons team zijn meerdere mensen ooit als stagiair begonnen.”

Twee inspirerende werkplekken

De afgelopen jaren heeft Claudia al meerdere keren een groepje minorstudenten begeleid op Perron038. De studenten zijn twee dagen per week op Perron038 en werken de overige drie dagen op het kantoor van Batenburg Beenen in Zwolle. “Ze hebben dus twee werkplekken en proeven op beide locaties sfeer. Het is altijd afwachten wat voor studenten er in onze groep zitten. Vast staat dat in het team verschillende disciplines samenwerken. Bijvoorbeeld een technisch bedrijfskundige met een elektrotechnicus en een IT’er. Qua karakter en eigenschappen ligt dat soms best ver uit elkaar. Ze leren daardoor veel over samenwerken en moeten ook andere disciplines dan hun eigen oppakken. Dat is tof.” aldus Claudia.

Zowel op Perron038 hebben de studenten die een opdracht doen voor Batenburg Beenen een inspirerende werkplek. Claudia: “We hebben een ruimte waar vroeger panelen werden gebouwd, zelf helemaal omgebouwd tot een toffe werkruimte. Eigenlijk hebben de studenten bij ons het mooiste kantoor. Gelukkig wordt dat ook echt gewaardeerd!”

Learning by doing

Tijdens de R&D projecten doet Claudia veel ervaring op met technieken en technologieën. “Ik heb een brede basiskennis van verschillende technologieën. Opgeteld hebben we in ons team veel kennis en ervaring. Er ligt veel werk op het gebied van artificial intelligence, MES systemen en robotica dus daar verdiepen we ons als team veel in. Ook tijdens de kennissessies op Perron038. De kennis delen we weer intern en passen we toe binnen projecten. We leren veel door zelf te onderzoeken en gewoon te doen.” Haar toekomst als engineer? Die kan nog meerdere kanten op. “Maar ik zit heel goed in de technische sector. En haal veel energie uit samen met een team ergens aan werken. Ik zie mezelf over een poosje ook wel als projectleider of product owner. Maar ben en blijf een echte techneut die dicht bij de techniek wil staan.”

Benieuwd naar de projecten van Batenburg Beenen, of de carrièremogelijkheden bij de locaties in Zwolle, Heerenveen of Nijkerk?

Kijk dan verder op de website »

Claudia en een collega tijdens de Demodag op Perron038
Claudia en een collega tijdens de Demodag op Perron038

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven