AMBITION Zwolle

Additive Manufacturing Hub

Additive Manufacturing biedt revolutionaire mogelijkheden voor de industrie. Vanuit het AMBITION-Zwolle project hebben Windesheim en Perron038 samen een Additive Manufacturing Hub ingericht, waar een innovatieve 3D-metaalprinter centraal staat.

AMBITION-Zwolle biedt studenten en bedrijven een broedplaats voor vernieuwende en creatieve toepassingen van 3D-printing technologieën. AMBITION staat voor Additive Manufacturing Business Impact and Technology Innovation. Het doel van dit project is een uitgebreide kennispositie opbouwen. Enerzijds door het verzamelen van state-of-the-art kennis van Industry 4.0 en anderzijds door het opdoen van praktische kennis met verkenning, proeven en testen van 3D-printing technologie.

Hogeschool Windesheim investeert al sinds 2011 fors in onderwijs en onderzoeksprojecten rondom Additive Manufacturing. Naast een sterke kennispositie hebben de projecten van het lectoraat Kunststoftechnologie ook demonstrators en toegankelijke publicaties voor het mkb opgeleverd. In de lijn met de ambitie van Perron038 om het regionale innovatieknooppunt van de high-tech maakindustrie in de brede regio Zwolle te worden, bundelen de twee partijen binnen dit project hun krachten. De focus ligt hierbij op 3D-metal printing en de nieuwe 3D-metal printer van Windesheim vormt het hart van de hub.

Windesheim 3D Metal Printer

Dit gaan we doen

1

Inrichting van AMBITION-Zwolle Hub

Het plaatsen en installeren van de geavanceerde 3D-metal printer van Windesheim bij Perron038. Inclusief het technisch voorbereiden en beschikbaar stellen van benodigde ruimtes en faciliteiten. 

2

3D-printing experimenten 

Verkenning van de technische mogelijkheden van 3D-printing van metalen objecten, componenten en halffabricaten. 

3

Design For Additive Manufacturing

Onderzoekers verkennen samen met studenten de mogelijkheden van 3D-metal printing voor uiteenlopende productontwerpen. Ze onderzoeken of en hoe producten 3D geprint kunnen worden, inclusief toetsing en vernieuwing van het ontwerpproces zelf.

4

Demonstrator development

Onderzoekers werken met studenten bedrijfsspecifieke 3D-print opties uit, inclusief kwaliteitscontrole en testen. Op het gebied van software (ontwerp, topologie optimalisatie, processimulatie, aansturing) wordt onder andere gewerkt met ANSYS en Siemens NX. 

Dit willen we als resultaat

 • 1

  Demonstrators

  Vanuit het AMBITION-Zwolle project zullen vanuit partnerbedrijven van Windesheim en Perron038 negen use cases uit verschillende industriële toepassingen worden uitgevoerd. Deze demonstrators worden met de 3D-metal printer vervaardigd. Het resultaat is een technoloy roadmap 3D-prepared Product Design

 • 2

  Regionaal kennisfundament

  Door middel van publicaties, workshops en events worden kennis en resultaten van het project gedeeld. Door deze activiteiten komt er een regionaal kennisfundament op het gebied van Additive Manufacturing. 

 • 3

  Samenwerking

  Het project, op initiatief van Windesheim en Perron038, richt zich primair op de maakindustrie in regio Zwolle. Dankzij deelname van het Faunhofer Project Center als technology partner van Perron038 wordt de verbinding gelegd met de Additive Manufacturing infrastructuur binnen Universiteit Twente en regio Twente. Op deze manier wordt connected industry, een van de uitdagingen in de transitie naar Industry 4.0, daadwerkelijk gerealiseerd. 

Student progameert

Transitie naar industry 4.0

De transitie naar Industry 4.0 is onvermijdbaar; de maakindustrie moet zich voorbereiden op technologische innovaties in hun productieprocessen om ook in de toekomst een aantrekkelijke marktpartij te kunnen zijn. Advanced Manufacturing omvat alle mogelijke technologische vernieuwingen die de Factory of the Future maken. Om daar zelf ervaringen mee op te doen en een gedegen afweging te kunnen maken van de kansen en investeringen, is het voor industriële ondernemingen zeer wenselijk om hele specifieke, op de eigen situatie afgestemde kennis te kunnen opdoen. Niet alleen door het verzamelen van kennis en inzichten maar vooral ook door zelf te ervaren wat de impact is van technische innovaties op het gehele proces van productontwerp, productie tot en met after sales en servicing.

Met AMBITION-Zwolle ontwikkelen Windesheim en Perron038 toepasbare kennis en ervaring voor de (mkb) maakindustrie. De Additive Manufacturing Hub biedt bedrijven de kans om product-specifieke kennis te ontwikkelen.

Met dank aan Provincie Overijssel

AMBITION-Zwolle krijgt een subsidie van Provincie Overijssel die de uitvoering van het project mogelijk maakt.

Logo Provincie Overijssel

Partners

Scroll naar top