Update II Project PRISMA

Tembo Use Case

Prototyping, Researching and Innovating vision technology for Smart Manufacturing Applications: dat is waar zes partners van Perron038 zich binnen project PRISMA twee jaar lang mee bezig houden. Na ieder semester geven we je graag een update over de ontwikkelingen!


Use case IMS

Opstelling IMSIn opdracht van IMS hebben studenten de afgelopen periode aan drie deelprojecten gewerkt. Onder andere om een machine te ontwikkelen die volautomatisch de perfecte projectie vindt van een autokoplamp, nog voordat deze verlijmd is. Een oplossing die belangrijk is om productiefouten en daarmee afval te minimaliseren.

“De grootste uitdaging is om met het control systeem, dat in 6 vrijheidsgraden op de micrometer nauwkeurig voor de uitlijning zorgt, een mooie projectie op 10 tot 30 meter afstand te krijgen. Dit kan op vele verschillende manieren en allemaal hebben ze hun voor- en nadelen.” vertelt Projectleider R&D Wouter Spoorendonk. “Mijn belangrijkste les tot nu toe is dat artificiële intelligentie geen ‘black box’ hoeft te zijn. Als je je model zorgvuldig inricht kun je samen leren, wat het een heel krachtig middel maakt.” 


Use case AWL-Techniek

Case AWLBinnen project PRISMA wordt door AWL-Techniek onderzoek gedaan naar Vision mogelijkheden voor kwaliteitsmetingen. Het afgelopen semester heeft student Wilbert de Boer software en een demonstrator ontwikkeld. Met succes: de demonstrator kan functioneren binnen de vereiste 0.08 millimeter nauwkeurigheid.

Development Engineer Johan van Voskuilen vertelt: “De samenwerking binnen het PRISMA project verloopt heel goed, mede dankzij de open communicatie tussen de partners. Er doen zich veel kansen voor om te leren van elkaar, welke zeker benut worden.”

 


Use case Tembo

Tembo doet binnen het project onderzoek naar de inzet van Vision technologie voor lekkage detectie. In het afgelopen semester is opnieuw onderzoek gedaan naar geavanceerde algoritmes voor de softwarekant van deze oplossing.

De grootste ontwikkeling op dit moment is de toepassing van Hybrid Learning. In het domein vision software zijn er twee mogelijkheden: de classical computer vision, waar programmatuur voor bijvoorbeeld classificatie door een expert is geschreven, en Artificial Intelligence of Machine Learning, waar een algoritme wordt getraind zonder bijkomst van een vision expert. Hybrid learning neemt het beste van beide vision kampen en voegt die samen. De resultaten met Hybrid Learning zijn veelbelovend.

Lead Data Engineer Kenny Ramaker vertelt: “Onlangs hebben we een workshop gehouden voor de projectpartners en daarin vond ik de samenwerking fantastisch. Goede input van elke partner, waarin problemen gedeeld en besproken werden. Wat blijkt we kijken op dezelfde manier naar de toekomst en ervaren dezelfde uitdagingen. Een eye-opener voor mij is dat de samenwerking op Perron038 met collega’s van partner bedrijven even makkelijk gaat als met de eigen collega’s.”

 


PRISMA krijgt een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Logo EFRO

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven