STUDENT SPEAKS: Benthe Meijer

Benthe Meijer

Van geneeskunde naar werktuigbouwkunde: word je als student uitgeloot voor een studie dan moet je kiezen voor een ander pad. Zo ook voor derdejaars student Benthe Meijer. Op een open dag van de Hogeschool van Amsterdam werd haar interesse gewekt voor de techniek en met name robotica. “De keuze voor werktuigbouwkunde was daarna snel gemaakt. Het oplossingsgerichte leren en werken is wat me zo aanspreekt. Samen werken aan uitdagende projecten en oplossingen.” aldus Benthe. Dat ze haar opdracht voor AWL-Techniek op Perron038 mag uitvoeren is volgens haar de kers op de taart.

De kracht van een open houding

“Veel van mijn studiegenoten zijn altijd al met techniek bezig. Tijdens hun vooropleiding of door klussen en sleutelen in de schuur. Voor mij geldt dat niet. Ik was van plan om geneeskunde te studeren. Dat ik uiteindelijk werktuigbouwkunde ben gaan studeren lag dus niet voor de hand. Uiteindelijk brachten mijn interesse voor wiskunde en een docent me op dit spoor.”

Een achterstand op haar studiegenoten? Dat is volgens Benthe niet aan de orde. Helemaal niet in het robotica vakgebied, waarbij dagelijks nieuwe technologie aan de orde komt. “Het belangrijkst is interesse en een open en oplossingsgerichte houding. Door te onderzoeken, vragen te stellen en vooral te doen leer je enorm veel. Omdat ik juist niet alle voorkennis heb, kan en durf ik out-of-the box te denken en kom ik soms met ideeën waar een ander nog niet aan gedacht heeft.”

Inzet van cobots in het assemblageproces

In opdracht van AWL onderzoekt Benthe hoe cobots ingezet kunnen worden bij de assemblage van producten. “Ik bouw verder aan de oplossing waar een vorige student mee gestart is. Ik schrijf een programma (software) welke gekoppeld wordt aan de mechanische oplossing. De cobot kan dan op basis van verschillende variabelen diverse assemblage handelingen uitvoeren.”

“Het mooie aan deze stage is dat ik echt de vrijheid krijg om te experimenteren. Perron038 als werkomgeving helpt daar enorm bij. Veel techniek is hier voorhanden en we mogen hier zelfstandig mee aan de slag. Het feit dat je dingen zelf kan uitproberen neemt de angst om fouten te maken weg.” 

Vergeet de vooroordelen

Ze is een van de weinige vrouwelijke studenten binnen haar opleiding, maar dat heeft de ambitieuze studente in niets tegengehouden. Ze vervolgt: “Het is je eigen onzekerheid om te denken ‘ik snap het niet’ of ‘ik kan het niet’. Door gewoon te doen kom je erachter dat techniek niet per definitie een mannending is. Techniek is vooral gaaf, vernieuwend en uitdagend. Er zijn veel jongeren die dat nog niet beseffen.” 

Dat de toekomstige carriere van Benthe met techniek te maken heeft, is dan ook geen twijfel over mogelijk. “Maar waar ik precies ga eindigen, weet ik nog niet. Mijn afstudeerstage wil ik misschien bij de marine uitvoeren. Daarnaast probeer ik ook te leren over de bedrijfskundige kant van projecten en processen waar ik nu mee bezig ben. Door brede ervaring op te doen ontdek ik steeds beter waar mijn kwaliteiten liggen en hoe ik die in ga zetten.” 

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven