Perron038: van lege hal naar bloeiend initiatief

Lege hal Perron038 met Chesterfield bank

Een flashback naar eind 2018: in een lege hal achter het station van Zwolle staat een Chesterfield bank waar de eerste ideeën worden gedeeld en gesprekken worden gevoerd. Vier jaar later is Perron038 dat wat de naam zegt: een plek die mensen in beweging zet en vooruitbrengt.

Meet the founders

De eerste ideeën komen uit de koker van gebiedsontwikkelaar City Developer-S. Johan Neerhof, mede-eigenaar van City Developer-S vertelt: “Samen met gemeente Zwolle en een aantal partijen uit de regio deden we inspiratie op in een oud industriegebied in Londen. Daar ontstonden de eerste plannen voor de Spoorzone. Terug in Nederland werden we benaderd door Wärtsilä, de huurder van de hal. Al bij het eerste bezoek zagen we enorme potentie.” 

Al snel werd Tembo uit Kampen aangehaakt. Zij zochten een inspirerende locatie voor hun personeel. Één plus één werd twee en de richting voor een lab of plek voor de maakindustrie werd geboren. De naam Perron22 – de locatie stond bekend als hal 22 – lag op tafel maar werd aangescherpt naar Perron038. Machinebouwers Tolsma en AWL-Techniek en participatiemaatschappij Wadinko sluiten zich aan en de bedrijven richten Stichting Perron038 op.

High tech makerslab

Dankzij Tembo werd de gebiedsontwikkelaar op de route van de high-tech maakindustrie gezet. “De achtergrond van Tembo en hun investeringsbereidheid gecombineerd met onze ervaring in gebiedsontwikkeling vormde de basis voor het plan. Het uitgangspunt is altijd geweest om zo veel mogelijk impact op de regio te maken. Daarom kozen we voor een opzet waarin bedrijven samenwerken met onderwijs, overheid én omgeving.” vervolgt Johan.

Die samenwerking is de kracht achter het inmiddels bewezen succes van Perron038. Er vinden concrete en tastbare projecten plaats met nieuwe technologie, er wordt onderwijs ontwikkeld en gegeven en honderden bezoekers – van professionals tot kinderen – doen inspiratie op in de fabriekshal. Het is plek vol bedrijvigheid en een van de eerste initiatieven in het voor de regio kansrijke gebied ‘Spoorzone Zwolle’.

Tentoonstelling op Perron038   Cobot en studentenEvent op plein voor Perron038

Jaarlijks vinden meer dan 1.750 bezoekers hun weg naar Perron038 (Foto’s: Perron038 en Zintuig Studio)

De toekomst van het innovatiekwartier

Want inmiddels worden tal van initiatieven ontwikkeld in het gebied. Zo onderzoeken ArtEZ, Cibap en museum De Fundatie de mogelijkheden voor een creatieve hotspot in het gebied. Ook staan er andere samenwerkings clusters in de kinderschoenen en is de bouw van de passerelle, de loopbrug naar het stadscentrum, goedgekeurd door de gemeenteraad. Naast werken en leren krijgen ook wonen en leven een belangrijke functie in het gebied. Gemeente Zwolle verwacht de komende tien jaar zo’n 4.000 woningen te realiseren in het gehele gebied, wat zich strekt vanaf de Willemskade tot aan de voormalige Hanzebad locatie.

Johan: “Op Perron038 staat technologische vernieuwing en ontwikkeling centraal. Een enorme stap wordt de realisatie van de fabriek van de toekomst in 2023. We bewegen mee met de ontwikkelingen in de maakindustrie en het bedrijfsleven. Dat houdt ook het initiatief en de samenwerking zelf in beweging. Perron038 werkt voor, met én dankzij hen. De lege hal in 2018 met de Chesterfield bank wekte naast verwondering ook bevreemding op: ‘wat moeten we hiermee?’. En kijk waar we nu staan. Met in onze eventruimte nog altijd de Chesterfield bank.” 

Interessant artikel? Vergeet niet om het te delen.

Scroll naar boven