Laden Evenementen

Lectorale Rede Erik Fledderus

Op woensdag 8 november wordt Erik geïnstalleerd als lector, tijdens zijn lectorale rede ‘Weet je wat VET is…?!’

In een wereld waarin we 24/7 connected zijn – en een samenleving waarin we op het vlak van produceren, leren en werken door de komst van slimme technologieën continu nieuwe wegen inslaan,  gaan de ontwikkelingen razendsnel. Niet alleen robotica wint snel aan terrein, ook het gebruik van data science en artificial intelligence neemt de komende jaren een vlucht. Vandaar dat hogeschool Windesheim 2 jaar geleden besloot het huidige lectoraat Industriële Automatisering & Robotica te verbreden. Het resultaat is het nieuwe lectoraat Digital Business & Society, dat per 1 april 2023 officieel van start gaat, met Erik Fledderus als kartrekker én nieuwe lector.

In deze uitnodiging lees je alles over het lectoraat en het programma op 8 november. Ben jij erbij?

Programma

Tijd Activiteit
14:00 Inloop en ontvangst in het auditorium (H1.03)
14:30 Welkom door Egon van der Veer (directeur Domein Techniek – Kenniscentrum Technologie) en officiële installatie door Inge Grimm (voorzitter CvB Windesheim)
15:00 Lectorale rede (dr. ir. Erik Fledderus)
15:45 Openbare les (dr. ir. Aart Schoonderbeek)
16:30 Conclusies
16:45 Napraten en borrel

Aanmelden

Ben jij er woensdag 8 november bij? Meld je dan voor woensdag 1 november aan via onderstaande button.

Aanmelden(opent in nieuw tabblad)

Lectorale rede Erik Fledderus

In 2021 startte Erik Fledderus als kwartier-makende lector met zijn verkenningstocht om het lectoraat Industriële Automatisering & Robotica uit te breiden tot een bredere onderzoeksgroep. Een lectoraat dat meerdere vraagstukken en perspectieven op het onderwerp digitalisering samen kan brengen en dat kan optreden als onderzoeks- en gesprekspartner voor de praktijk – zowel binnen als buiten de eigen regio.

Erik Fledderus: “Het lectoraat Industriële Automatisering & Robotica was goed gekozen. Het raakte toen – en nog steeds – een belangrijke snaar binnen de regio en springt met onderzoek en kennis in op belangrijke ontwikkelingen binnen de maakindustrie. Daarnaast zijn we herkenbaar voor andere regionale hubs in de rest van het land, waar soortgelijke vraagstukken spelen.

Naast het lectoraat IA&R, ontwikkelde hogeschool Windesheim een associate degree op dit gebied en een minor Fabriek van de Toekomst. Tijdens de lectorale rede neemt associate lector Aart Schoonderbeek ons in een openbare les mee in de ontwikkelingen van deze wereld en laat zien wat het lectoraat aan inspirerende resultaten heeft geboekt.

Naast de maakindustrie, stond digitalisering van het midden- en kleinbedrijf steeds hoger op de lijstjes in Nederland – er was een zorg dat de voordelen van die ontwikkelingen slechts in beperkte mate bij het MKB terecht kwam. Windesheim was daar samen met de provincie en de regio Zwolle al op in gesprongen met MoveDigi als digitale werkplaats, ook in samenwerking met het mbo (Deltion, Landstede).”

Weet je wat VET…?!

De gedachte dat ICT als water-uit-de-kraan, als een nuts-voorziening, zou (moeten) zijn ligt niet zo ver achter ons. Maar digitalisering is meer dan ICT, meer dan techniek alleen. Met de recente versnellingen in het toepassen van algoritmes en zogenaamde kunstmatige intelligentie komt het aspect van neutraal ICT-als-water-uit-de-kraan onder een vergrootglas te liggen. Kan het zijn dat techniek, of ICT in het bijzonder, een norm, een waarde (value) in zich herbergt, die bij (breed) gebruik zichtbaar wordt? Daarmee zouden bij wijze van spreken de software engineers de social engineers van de toekomst zijn.

De lectorale rede verkent deze gedachte verder, aan de hand van onder andere een aantal projecten binnen het lectoraat. Naast de inzet van dialoog-als-methode (bijvoorbeeld Aanpak Begeleidingsethiek) of de operationalisering van impact assessments (bijvoorbeeld Impact Assessment Mensenrechten en Algoritmen) willen we de cirkel proberen te sluiten: kunnen we bij het ontwikkelen en ontwerpen van technologie belangrijke (publieke) waarden expliciet meenemen? Dat zou superVET zijn!  

Locatie

De lectorale is in het auditorium in het hoofdgebouw van Windesheim (H1.03).
Campus 2, 8017 CA Zwolle.

Informatie

  • Datum en tijd

    8 november 2023 om 14:00 - 17:00

  • Datum en tijd dag 2

  • Locatie

    Windesheim
    Campus 2
    Zwolle,

  • Prijs

Scroll naar boven